1. Mit kell tudni a laptopokról… milyen laptopot érdemes vásárolni?

Sokszor merül fel a fenti kérdés. Mindenekelőtt fontos tudni, hogy alapvetően kétféle laptop létezik. Az üzleti kategóriás és az otthoni kategóriás.
OTTHONI (HOBBI) KATEGÓRIÁS: Megvásárolható bármelyik szupermarketben akár 90-180ezer forintért újan, 1-2 év garanciával. Napi pár óra használatra tervezik. Vékony, hamar töredező műanyag ház és zsanér, hamar kopó festék jellemzi. Hajlamos a túlmelegedésre és az alaplap meghibásodásra. Minőségileg nem túl meggyőző. Nem áll ellen az ütődésnek, folyadék beömlésnek, esésnek, hidegnek-melegnek. “Gazdaságos” processzorokkal is szerelik őket.
ÜZLETI PRÉMIUM KATEGÓRIÁS (DELL Latitude, Lenovo ThinkPad, HP Elitebook, ProBook): A minőségi igásló. 8-10 évre és napi 8-10 óra működésre tervezve , 3-4 év garanciával. Áruk 300ezer forintnál kezdődik újan. Időtálló és strapabíró ház (fém, magnézium ötvözet), ami fel van készítve ütésre, esésre, beömlésre, hidegre-melegre azért, hogy a rajta végzett munka és fontos adatok minél kisebb eséllyel sérüljenek vagy vesszenek el. Akkumulátora, kijelzőjének felbontása és beláthatósága jobb mint az otthoni kategóriásnak. Rendelkezik olyan extra felszereléssel és funkciókkal mint például fém zsanérok, ujjlenyomat – olvasó, esés érzékelő szenzor, külső fény szenzor, merevlemez védelem, folyadékállóság, stb. Csak minőségi processzorokkal szerelik őket. Nem csak a legkisebb (10,1″) és legnagyobb (15,6″) méretben léteznek mint a legtöbb otthoni kategóriás, hanem jellemzően a köztes méretekben (12″ / 13″ / 14″). Dokkolhatók, tehát életük első pár évét nagy valószínűséggel egy iroda íróasztalán töltik dokkolva, ami azt jelenti, hogy – a dokkoló segítségével – a gépre külső monitort és külső billentyűzetet csatlakoztatnak. A gép kijelzője működés közben lehajtott állapotban van. Saját billentyűzete és kijelzője érintetlen marad.

1.1 Vajon mitől kerülhet egy laptop újan 400-600 ezer forintba?

Erre a kérdésre legtöbben elkezdenék keresgélni, hogy mennyivel gyorsabb a processzora, mennyivel több benne a RAM és mennyivel nagyobb a tároló kapacitása mint egy 100 ezer forintos műanyag gépnek. Hiba. A BMW (Audi, Mercedes) sem azért kerül 5x annyiba mint a Dacia mert 5x olyan gyorsan tud menni vagy mert 5x akkora a csomagtartója, hanem azért, mert biztonságosabb, kényelmesebb és praktikusabb, strapabíróbb, megbízhatóbb, időtállóbb és szebb. Na de mit jelentenek ezek a fogalmak egy laptop esetében? Biztonság: Az adataink védelme megsemmisülés vagy illetéktelen kezekbe kerülés ellen. Itt jön szóba a rázkódás védett merevlemez, a zuhanás érzékelő, az ujjlenyomat azonosítás, kártyás azonosítás, stb. Kényelem és praktikum: A billentyűk elhelyezése, mérete, a töltő csatlakozó elhelyezése, az érintő pad érzékenysége/kezelhetősége, dokkolhatóság, beépített billentyűzet megvilágítás, pöcökegér megléte, stb. Strapabíróság és időtállóság: A minőségi összeszerelés és a minőségi anyagok (műanyag helyett magnézium-ötvözet, fém) sokkal tovább tartanak és sokkal nagyobb védelmet nyújtanak a környezeti behatások ellen úgy mint rezgés, ütődés, páratartalom, beömlés, por, hőmérséklet, stb. Megbízhatóság: Ezeket a gépeket napi 8-24 órában használják életmentéshez, katonai akciókban, százmilliós üzletek megkötése közben, több száz milliót érő számítógépes alkalmazások elkészítésében és tárolásában, stb. Szó sem lehet arról, hogy elromoljanak. Tehát ez nem az a szituáció, hogy ha elromlik a laptopom akkor nem tudok facebook-ozni. Szebb: Annak ellenére, hogy ezeket a gépeket nem a mutogatásra találták ki, a szálcsiszolt magnézium/fém ház amellett, hogy strapabíró, elég impozáns is tud lenni…

Nos, rendben hogy az üzleti kategóriás sokkal jobb minőségű, de megéri nekem ilyet venni 3-4-500ezer forintért?

Újan nem, viszont pár évesen, ha tökéletes állapotban van és garanciával adják, akkor az új ár töredékéért nagyon is ezt a prémium minőségűt érdemes megvenni az új, otthoni kategóriás helyett.

Olcsóbb a használt üzleti premium laptop és még jobb is? Olcsóbban jobbat? Hogy is van ez?

Hol itt a turpisság? Engem vágnak át vagy én vágom át magam azzal, hogy esetleg nem fogadom el az ajánlatot? Ha valaki azt mondja, hogy 100 ezer forintos műanyag laptop helyett ad egy sokkal jobbat olcsóbban (legyen 80e Ft), akkor gyanakodunk, ugye? Én gyanakodnék. Szóval honnan jön az a laptop ami olcsóbb és jobb? A 8-10 évre tervezett üzleti prémium kategóriás laptopokat cégek veszik újan 400e Ft körüli áron. Nekik megér ennyit kifizetni egy gyors, megbízható, időtálló laptopért és az extra funkciókért (ütésálló, cseppálló, beépített világítás, ujjlenyomat-olvasó, esés érzékelő, magnézium ötvözet ház stb.) hiszen ezen alapszik az egész munkájuk. 3 év elteltével lejár a lízing és a cégek új laptopokat vesznek (ők mindig a lehető leggyorsabb laptopokkal akarnak dolgozni a piaci verseny miatt), ezeket pedig kiadják az új ár töredékéért, sok esetben olyan állapotban mint 400e Ft-os új korában, azzal a különbséggel, hogy nincs az eredeti csomagolásban (például raktárban álltak vagy dokkolón működtek lehajtva). Ha szeretnél ilyen laptopokat látni és kipróbálni akkor nézd meg a weblapot és/vagy nézz be hozzánk…